Markalar Sosyal Medya Ünlülerinden nasıl faydalanır? -Türkiye’de Influencer Pazarlama

Turizm kuruluşlarından perakende şirketlere, etkinlik düzenlemeden teknolojik ürün tanıtımına kadar pek çok alanda faaliyet gösteren sosyal medya influencer’ları, hem Türkiye’de hem de dünyada ekonominin önemli bir parçası haline geldi. INFLOW Summit’in kurucu ortakları Emre Gelen ve Afşın Avcı’dan alınan verilere göre, dünya genelinde 1 milyar doları bulan influencer ekonomisi, Türkiye’de 35 milyon lirayı aştı. 

CreatorDen’in 2018 Türkiye Influencer Pazarlama incelemesine göre, Instagram %65’lik oranla markaların en çok tercih ettiği sosyal medya platformu. %30 oranla ikinci sırada olan Youtube’u sırasıyla Twitter ve Twitch takip ediyor. Bu oran Instagram’ın Türkiye’deki en gözde kanal olduğunu kanıtlıyor. İncelemede belirtildiği gibi, Enes Batur en yüksek etkileme gücüyle influencer’lar arasında başı çekiyor. Bu kapsamda Enes Batur’dan sonra Reynmen, Enis Arıkan, Damla Altun ve Sude Alkış geliyor. 

Yukarıda bahsedilen incelemeye göre, Türk markalarının %40’ı influencer pazarlamayı aktivasyon için kullanırken, %20’si marka farkındalığı, %18’i marka etkileşimi, %15’i ise ürün ve satın alma için kullanıyor. Influencer’ların önde gelen markalar için nasıl etkileyici sonuçlar ortaya çıkardığını yazının devamında görebilirsiniz.

Pantene Saçı #PanteneSaçı / P&G

P&G’nin dünya lideri saç bakım markası Pantene, Instagram’da 7.8 milyon takipçisi olan sevilen oyuncu Neslihan Atagül Doğulu ile marka elçiliği için işbirliği yaptı.

Türkiye’den ve tüm dünyadan ünlülerle işbirliği yapan, yıllardır kadınların saçlarına güç ve güzellik katan Pantene, Neslihan Atagül Doğulu’nun ışıltısına ışıltı katarak oyuncuyla reklam filmi çekti.

neslihan-atagul-instagram

Kampanya, #PanteneSaçı hashtag’iyle Instagram üzerinden de devam etti. Oyuncu, bu heyecanı paylaşmak için takipçilerini Altın Kelebek ödül törenine davet etti.

Konuşalım Türkiye! #KonuşalımArtık / Lipton

7 Ocak 2018 akşamı, 17 Türk televizyon kanalında aynı anda bir reklam yayınlandı. Lipton Türkiye’nin 5 dakikalık reklamının ilk 50 saniyesinde, birbirimizle daha fazla vakit geçirmemiz gerektiği anlatılıyordu. Hatta reklam bunu yapabilmemiz için bize fazladan 4 dakika tanıyordu.

17 televizyon kanalındaki bu sessizlik esnasında kampanya, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Sunucu ve spiker Simge Fıstıkoğlu, Global Health dergisi eski yazarı Gizem Zor, Türk oyuncu Pelin Akil ve Gaye Turgut gibi pek çok ünlü isim kampanyayı çok beğendiklerini belirterek desteklerini gösterdiler.

Milyonlarca takipçisi olan Facebook sayfaları #KonuşalımArtık videosunu paylaştı. Daha da şaşırtıcı olan ise şu: Bu sayfalar o gün boyunca hiçbir paylaşım yapmayacaklarını belirtti ve takipçilerini günü sevdiklerine ve ailelerine ayırmaya davet etti.

Lipton’un #HadiKonuşalım kampanyası, birkaç saat içinde 10.000 kez paylaşıldı ve 5 milyon kişiye ulaşarak 2018 Ocak ayının Trend Topic’i oldu.

Benim Activia’m #BenimActiviam / Danone

View this post on Instagram

Asistanım küçük Selma ve #benimactiviam

A post shared by Enis Arıkan (@enisarikan) on

Sağlıklı gıda ve probiyotik denince akla ilk gelen markalardan biri olan Activia, büyük boy Activia ile hazırlanan tarifler içeren bir kampanya piyasaya sürdü ve Kullanıcı Katkılı İçerik (User Generated Content) ile hedef kitlesini de kampanyaya dahil etti. 

Influencer kampanyasıyla yetenekli oyuncu Enis Arıkan ve iş kadını Aslı Kızmaz Instagram gönderilerinde ve hikayelerinde lezzetli tariflerle birbirlerinden alıntılar yaptı. Hatta 691.000 aboneli YouTuber İdil Yazar ve Enis Arıkan’ın annesi de videolarına konuk olarak renk kattı ve gönderilerin etkileşimini artırdı.

Kampanya, toplamda 10 Instagram videosu ve 15’ten fazla Instagram hikayesiyle 8.5 milyondan fazla kişiye ulaştı. Yalnızca Instagram hikayeleri 2.5 milyondan fazla izlendi. Kampanya sonunda, ürünün bilinirliği önceki döneme oranla 4.85 kat artarken Activia satışları önceki yıl aynı döneme oranla %15 yükseldi.

Read More

Türkiye’de oyun influencer’ları ve kampanyaları

Dünya oyun piyasası gelirlerinin 2021’e kadar 180 milyar doları aşması bekleniyor. Bu da 2018’de 137.9 milyar gelirin %30.6 artması anlamına geliyor. Son birkaç yıldır YouTube ve Facebook gibi platformlarda oyunların önemi iyice arttı. Aynı zamanda Twitch ve Caffeine.tv gibi canlı oyun platformları da ortaya çıktı. Bu oyun platformları rekabet halinde oldukları için pek çok oyuncu buralarda etkinliklerini artırıyor. Oyun sektörü giderek çeşitleniyor, dolayısıyla önde gelen oyuncu influencer’larla işbirliği yapmak isteyen markaların da değişime ayak uydurması gerekiyor.

 

Burada oyuncu influencer’lar kendini gösteriyor. Aşağıda Türkiye’deki oyun kanallarındaki influencer pazarlama kampanyalarından bir araya getirdiğimiz örnekleri görebilirsiniz. Influencer kampanyaları eğlendirir, bilgilendirir ve başvuruları ödüllendirir. Ürün deneyimi sunarken markayla duygusal bağ kurma becerisini de güçlendirir.

 

Influencer reklamları:

 

  • Geniş kitlelere hızla ulaşır.
  • Markanın mesajını vurgular.
  • Dijital kalabalıkta fark edilmenizi sağlar.
  • Olumlu ürün/marka deneyimi sağlar.
  • Marka farkındalığını ve bağlılığını pekiştirir.
  • Sadık müşteriler oluşturur.

 

 

Oyuncu influencer’lar markalara nasıl fayda sağlar?

 

 

türkiyede-oyuncu-influencerlar

Pek çok oyuncu, performanslarını canlı yayınlamaya başlayarak milyonlarca takipçi kazandı. Bu oyuncuların çok büyük erişim gücü ve oyunlara ilgili olan aktif izleyicileri var. Bu da onları oyun firmaları için ideal hedef pazar haline getiriyor. Oyuncu influencer’lar da bu pazara ulaşmanızı sağlıyor.

 

Artık birçok oyun firması ürünlerini tanıtmak için influencer’larla işbirliği yapıyor ama herkes doğru yapmıyor. Her firma istenen sonuçlara ulaşamıyor. Aşağıda Türkiye’de yerinde yapılan başarılı influencer pazarlama kampanyalarından bazılarını bulabilirsiniz.

 

 

Burger King’in Oyuncularla Yürüttüğü Kampanya

 

 

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan Burger King, Türkiye’de 1995’ten beri faaliyet gösteriyor ve 650’den fazla şubesi var. “Hedef kitlemizin olduğu yerlerde olmalıyız.” stratejisini benimseyen Burger King, son yıllarda genç nesilleri hedef alarak popülerleşen e-sporu benimseyerek oyuncular için Pro-gamer Menü çıkardı.

 

TrueView for Action ve Bumper video formatları, SEM dijital medya ajansı işbirliğiyle YouTube’da kullanılıyordu. Kampanya için Twitch’te ünlü bir oyuncu olan Batuhan Sergen’in (Quincy10) katılımıyla “challenge” konseptinde eğlenceli bir reklam yapıldı.

 

Kampanya, profesyonel e-sporcularla işbirliği yapılarak yalnızca dijital kanallar aracılığıyla desteklendi. Pro-Gamer Menü’nün tanıtımı için ana kanal olarak YouTube seçildi. Kampanya, bu hedef kitleye yönelik stratejisinde YouTube’u kullanarak reklam gelirinden %616’lık getiri elde etti.

 

Kampanya başladıktan sonra markanın web sitesi trafiğinde %153, online satışlarında ise %19 artış oldu. TrueView for Action kampanyasıyla bir önceki döneme göre satış gelirleri aynı ürün performansına oranla %84 arttı.

 

Gillette’in Oyuncularla İşbirliği

 

 

 

Gillette, son yılların yükselen trendi olan ve özellikle gençler arasında giderek popülerleşen e-spora desteğini artırıyor. Gillette 2018’de 5 oyuncu influencer’ı bir araya getirerek “Türkiye’nin en popüler e-spor takımı”nı kurdu. Spor ve e-spor kategorisinin en büyük sponsorlarından biri olan Gillette’in kampanyası için YouTube oyuncuları Tuna Akşen (Pintipanda), Mete Özbey (Easter Games TV), Tolgahan Türkben (Oyunbros), Dora Özsoy (Stratera) ve Serdar Mercan (Oyun Konsolu) bir araya gelerek 6 ay boyunca #Gillettegibi hashtag’li 25 videoda yer aldı. Kampanya 11 milyon kez izlenerek markanın doğru hedef kitleye ulaşmasını sağladı.

 

Casper Excalibur Serisi Reklamı

 

 

Casper, Excalibur Serisi için oyun meraklılarına maksimum performans ve kesintisiz oyun keyfi vaat eden yeni bir reklam yayınladı.

 

Firma,  Excalibur Serisi’nin G670 modelinin yeni reklamında oyunseverler arasında ünlü olan Post 42 takımından Boğaç Soydemir’in (EducatedEar) oynadı. Boğaç Soydemir’i reklam yüzü yapmak yalnızca oyunculara değil, YouTube’daki milyonlarca hayrana ulaşmak için geliştirilen bir stratejiydi.

 

Boğaç Soydemir video düzenleme becerileri ve fikirleri ve yaratıcılığı sayesinde popüler olan “komik videolar” adlı YouTube programıyla ün kazandı. Twitch’teki canlı yayınlarıyla tanınan bir oyuncu ve yorumcu olmasının yanı sıra “Yok öyle kararlı şeyler” adlı rock grubuyla da meşhur.

 

Read More

Türkiye’deki Anne Influencerlar ve Kampanyalar

“Anne influencer” kavramı son on yılda oldukça popüler hale geldi. Y kuşağı anneler Türkiye’deki annelerin %20’sini, yeni annelerin ise %80’ini oluşturuyor. İnternet odaklı dünyamızda bu annelerin %87’sinin bebeklerinin kıyafet, oyuncak, bez gibi eşyalarını internet üzerinden alması da gayet doğal.

Aile ve bebek markaları için influencer pazarlama son derece kullanışlı çünkü internette zaten pek çok anne var ve bu anneler satın alma kararlarının çoğunu da internette gördüklerine göre veriyorlar. Siz de markanızı tanıtmak ve satışlarınızı artırmak istiyorsanız bu fırsatı kaçırmayın çünkü “En çok parayı kadınlar harcıyor.”

Anne influencerlar kişisel deneyimlerini, fotoğraflarını ve ebeveynliğin zorluklarıyla nasıl başa çıktıklarını paylaşmayı tam zamanlı meslek haline getirdiler. Bu influencer’ların çoğu yalnızca çocuklarından bahsetmiyor, kısırlık, kaygı bozukluğu gibi konularda da samimi açıklamalarda bulunuyor.

Anne influencer olmak için 3 adım

türkiyede-anne-influencerlar


Kanalınızı Seçin

Hangi alanda çalışıyor olursanız olun, işe -tercihinize göre- sayfa veya blog açmakla başlayın. Seçiminizi yaptıktan sonra alanınıza bağlı kalın, yaratıcılığınızı kullanın ve her ne yaparsanız “dürüst” olun. İnsanlar doğruluğu çekici bulur ve kendilerinden bir şeyler bulabildikleri insanlara yönelirler.

Blog’unuzda yaşamınızı, ailenize, modaya, yemeğe olan sevginizi ve başka birçok şeyi anlatabilirsiniz. Sosyal medya kanallarınızla blog’unuzu gen. Kendinize en güçlü yönlerinizin neler olduğunu sorun: Fotoğrafçılık mı, oyunculuk mu, video çekmek mi yoksa yazarlık mı?

Alanınızı kişiselleştirin

Size mantıksız gelebilir ama kimliğiniz ve kişisel geçmişiniz iş stratejinizin bir parçası olmalıdır. Tutarlı bir mesajınızın olması size fayda sağlayacaktır. Örneğin çocuk davranışlarında uzman bir anneyseniz blogunuzda güneş gözlüğü incelemesi yapmanız uygun olmayacaktır.

Uzmanlık alanınızda ilerlemeye devam edin ama bu alanı hayatınızın diğer alanlarıyla harmanlayın. Esansiyel yağ satan bir anneyseniz, başarınızı ürünlerle ilgili tecrübeleriniz belirleyecektir. Duvarlarınızı yıkmaktan ve paylaşmaktan çekinmeyin. 

Kendi tarzınızı yaratın

Paylaştığınız her fotoğrafa sanat eseri muamelesi yapın. Göze hoş görünüyor mu? Bazı sosyal medya influencer’ları mükemmel fotoğrafı elde etmek için uğraşır, pahalı kameralarla çekim yapar. Bazıları ise telefon kamerasıyla bile güzel işler çıkarır. Hangi yolu seçerseniz seçin, kendi tarzınızı yaratın ve sürdürün. 

Aşağıda Türk anne influencer’ların kullanıldığı kampanyalardan üç örnek bulabilirsiniz. 

#yüzümlemutluyum


yuzumlemutluyum

Yüzümle Mutluyum Derneği, nadir görülen Treacher Collins sendromu ile doğan Elif adlı bir kızın ebeveynleri tarafından kuruldu. Çok geçmeden Elif’in anne ve babası tek sorunun kızlarının fiziksel anomalileri değil, insanların bu rahatsızlığa sahip insanlara yüzlerinin görüntüsünden dolayı gösterdikleri muamele olduğunu fark ettiler.

Bu rahatsızlığa sahip bireyler ve aileler arasındaki dayanışmayı sağlamak ve ve toplumun farkındalığını artırmak için bu derneği kurdular. Dernek amacına ulaşmak için #yuzumlemutluyum hashtag’i ile bir kampanya başlattı. 

Sağlık Ürünleri markası B-Good’un girişimiyle, 23 Mayıs’ta yüzlerine kelebek çizip veya çıkartma yapıştırıp sosyal medyada fotoğraflarını paylaşarak meydan okuma başlattılar. 165 bin takipçili, 3 çocuk annesi @bohemother, sosyal medya kullanıcılarını ve ünlüleri aynı sorunları yaşayan insanlara destek olmaya davet ederek bu meydan okumaya katıldı.

#molfixilegöbüşlerrahat

molfixle-gobushler-rahat


Molfix Türkiye, son derece yumuşak ve hafif bebek bezleri üreten bir marka. Ama influencer pazarlama stratejisini belirlerken ürünün fiziksel özelliklerinden daha fazlasını kullanmayı amaçladı.

Anne influencer’ların kısa ama anlamlı hikayeler anlatma becerileri bilinen bir olgu. Molfix de annelerin bu yeteneklerini hedef kitlesiyle arasındaki bağlantıyı güçlendirmek için kullanmak istedi. Bu amaçla #molfixilegöbüşlerrahat kampanyasını başlattı.

Molfix, influencer’lardan markayı tanıtmalarını değil hashtag dünyasına katılarak dünyanın her yerindeki ebeveynlere ulaşacak, günlük hayatlarından küçük ama anlamlı hikayeler anlatmalarını istedi.

Yukarıdaki gönderide influencer bir anne çocuğunun banyo deneyiminin kendisine hissettirdiklerini yazmış. Diğer ebeveynler de yorumlarda yaşadıkları benzer hisleri yazarak anne-babalık hikayelerinden oluşan harika bir diyalog ortaya çıkarmışlar.

#denizişansabırakma


campaign-with-turkish-mother-influencers

P&G Türkiye, CarrefourSA ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, denizlerdeki plastik atıklara dikkat çekmek ve tüketicilerin kullandıkları ürünler konusunda daha dikkatli davranmaları için yeni bir kampanya başlattı.

“Geri Dönüştürülmüş Sahil Plastiği ile üretilmiş Fairy Şişeleri”nin kullanımı için yapılan kampanya kapsamında P&G, 53 ilde 611 CarrefourSA mağazasına geri dönüşüm otomatları koydu. Bu otomatlardan tüketiciler ücretsiz Fairy şişeleriyle beraber indirim kuponları alabilecek. Böylece geri dönüşüme katkıda bulunabilecekler.

P&G’nin işbirliği yaptığı anne influencer @byburcinkaya, tüketicilere örnek olması için süreci hesabında yayınladı. Influencer, bir anne olarak kızının geleceğine dair endişeleri olduğunu belirtti. Takipçilerini yıllardır plastikle kirlettiğimiz çevre konusunda daha bilinçli olmaya davet etti.

“Artık geleceğimiz için harekete geçme zamanı. Bu konuda çocuklarımızı ve toplumu bilinçlendirmeliyiz.” dedi. Influencer, gönderisinde @pngturkiye’ye, @carrefoursa’ya ve @turkdenizarastirmalarivakfi’na da teşekkür ederek kampanyaya desteğini göstermek için #denizişansabırakma hashtag’ini kullandı.

Read More

Instagram, Facebook, YouTube ve TikTok gibi platformlarda nasıl influencer olunur?

Sosyal medya kanallarında çok zaman geçiriyor ve takipçileriniz için içerik oluşturuyorsanız muhtemelen sosyal medya influencer’ı olmayı düşünmüşsünüzdür. Neden olmayasınız ki? Zaten bunu ücret beklemeden yapıyorsunuz. Neden tam zamanlı iş olarak yapıp ünlü markalardan indirim veya ücretsiz ürün almayasınız?

Okuyacağınız yazı Instagram, YouTube, Facebook, TikTok ve Snapchat gibi sosyal medya kanallarında nasıl influencer olabileceğiniz konusuna açıklık getiriyor. Asıl konuya gelmeden önce şunu soralım: Influencer olmak denince aklınıza ilk ne geliyor? Tabii ki hangi sosyal medya kanalına ağırlık vereceğiniz.

Influencer pazarlama için doğru kanalı seçmede odaklanacağınız belirli özelliklere bir bakalım.

Influencer Pazarlama Anketi’ne göre pazarlamacıların 2019’da odaklandığı en bilindik sosyal medya kanalları Instagram (%89), YouTube (%70), Facebook (%45), bloglar (%44) ve Twitter (%33).

 

1 milyar kullanıcıyla son derece yüksek büyüme oranına sahip olan Instagram’ın 2018’deki listede başı çekmesi şaşırtıcı değil. Platform, bütçe dağılımında da ilk sırada. Bir çalışmaya göre 2019’da pazarlamacıların %69’u Instagram’a yönelmeyi düşünüyor. Instagram’ı sırasıyla %11 oranla bloglar ve %7 oranla YouTube takip ediyor.

Yukarıda verilen istatistiklere rağmen, öncelikler kişisel hedeflere göre değişiklik gösterir. Gelin birlikte her kanalı tek tek inceleyelim.

 

 

Instagram

 

Instagram, kullanıcıların aktivitelerini tanımlayıcı açıklamalar ve etiketler içeren fotoğraflarla, videolarla ve hikayelerle göstermesine olanak sağlıyor. Kullanıcıların çoğu Y kuşağından olsa da X ve Z kuşağı arasında da popüler. Peki Instagram’da nasıl Influencer olabilirsiniz?

 

 

Alanınızı seçin

 

Instagram influencer’ı olmak için çok ilgili olduğunuz spesifik bir alan bulmanız gerekiyor. Bu alan

 

  • Karakterinize uygun olmalı.
  • Kendinize yakın bulduğunuz bir alan olmalı.
  • Temel düzeyde bilginizin ve araştırmaya devam etme isteğinizin olduğu bir alan olmalı.

Sosyal medyada gerçek olmayan bir şeyi öyleymiş gibi göstermeniz imkansızdır. Takipçileriniz eninde sonunda durumun farkına varacaktır.  Bu yüzden kurallara uyup kendinizi güvenceye almalısınız. Yaşam tarzından elişine kadar seçebileceğiniz pek çok alan var. Hatta dilerseniz birden fazla alanı harmanlayabilirsiniz.

 

 

Doğru hashtag’leri seçin

 

Öncelikle hashtag’lerin önemini kavramanız gerekiyor. Hashtag’ler gönderinizin başka kullanıcılar tarafından kolayca bulunabilmesini sağlıyor. Instagram bir paylaşımda 30 hashtag kullanmanıza olanak veriyor. Dolayısıyla gönderilerinizin en başta görünmesi için doğru hashtag’leri seçmeniz çok önemli. Aranma sıklığı en az 10.000, en fazla 1 milyon olan hashtag kombinasyonları kullanmanız en idealidir.

 

 

Dikkat çeken bir biyografi oluşturun

 

 

instagram-bio

Alanınızı seçtikten sonra ilgi alanlarınızı gösteren ve insanların dikkatini çekecek orijinal bir biyografi oluşturmanız gerekiyor. Araştırmalar etkileşimi arttırmanın gönderi paylaşma sıklığına bağlı olduğunu gösteriyor. İlgi çekici bir biyografi hikayenizi anlatmalı ve takipçilerinizin üzerinde kalıcı etki bırakmalı.

 

 

Düzenli olarak paylaşım yapın

 

Hayatın her alanında olduğu gibi Instagram influencer’lığında da tutarlı olmak önemlidir. Araştırmalar etkileşimi arttırmanın gönderi paylaşım sıklığına bağlı olduğunu gösteriyor. Kaliteli ve özgün içerikler sosyal medyada kolayca yayılır ve ve etkileşim alır. Tabii ki program size kalmış. Her gün ya da haftada birkaç kez paylaşım yapabilirsiniz. Burada esas nokta önceden belirlediğiniz zamanlarda paylaşım yapmak.

 

 

Takipçilerinizle etkileşim yapın

 

Sosyal medyada önemli olanın insanlar ve onlara yaklaşım tarzınız olduğunu unutmayın. Etkileşim sadece Instagram’da değil, diğer sosyal medya kanallarında da influencer olmak için önemli bir etkendir. Gönderi açıklamalarınızda takipçilerinizi eyleme geçmeye çağırabilir, Instagram hikayelerinde anketler yapabilirsiniz. Ayrıca ilgili hesapları takip edebilir, bu hesapların gönderileriyle etkileşim kurabilirsiniz.

 

 

YouTube’da nasıl influencer olunur?

 

 

youtube-influencers-2019-2

Çoğumuzun YouTube’u televizyon izlemeye tercih ettiği bilinen bir gerçek. Aylık 1.9 milyonu aşan izleyicisiyle YouTube, listemizde üçüncü sırada. Kendine has özellikleri ise şunlar:

 

  • Bilgilendirici olmasından dolayı ürün incelemelerine son derece elverişli.
  • İçerikleriniz siz silmedikçe kaybolmaz.
  • Açıklamalara link ekleyebildiğiniz için kolayca satış yapabilirsiniz.

 

 

Kanalınızın türünü seçin

 

Bu adım başlangıç için zor olabilir ama ilk odaklanmanız gereken de burasıdır. Öncelikle iyice düşünüp ne tür bir YouTuber olmak istediğinize karar verin. Bu platformda makyaj ve oyun videoları gibi sayısız içerik var. Yüzlerce influencer arasında kaybolmamak için farklı ve çok popüler olmayan bir tür bulmanız gerekiyor. Gittiğiniz yerlerden rastgele fotoğraflar seçmek sizi gezi influencer’ı yapmaz.

 

 

Kanalınızın tanıtımını yapın

 

Artık kanalınızı açtınız ve özgün içerikler yüklediniz ama içeriklerinizin sosyal medyada yayılması için kanalınızın reklamını da yapmanız gerekiyor. YouTube’a özgü forum YTalk’un yardımıyla benzer ilgi alanlarına sahip aboneler bulabilirsiniz. Abone arayacağınız bir diğer yer de subreddit’lerdir. Alakalı hashtag’leri kullanmak da bir diğer seçenektir.

 

 

Videoların tutarlılığı

 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, videoların yüklenme sıklığı çok önemlidir. Yükleme yapmak için bir program belirleyin ve ne olursa olsun bu programa uyun. Düzenli paylaşım yapmak kanalınızın büyüme oranını yükseltmenize ve takipçilerinizi arttırmanıza olanak sağlar.

 

 

Düzenleme becerilerinizi geliştirin

 

 

adobe-premiere-pro-editing

YouTube’un uygulama içi video düzenleyicisi Youtube Studio videolarınızı hemen düzenlemek için harika bir yol. Platform, videoları düzenlemeyi ve yüklemeyi son derece kolaylaştırıyor. Bu ücretsiz uygulamayı telefonunuzda da kullanabilirsiniz. Ama gelişmiş düzenleme seçenekleri için Adobe Premier Pro ve After Effects’i kullanabilir, böylece videolarınıza daha özel dokunuşlarda bulunabilirsiniz. Yaratıcı düzenlemeler sayesinde içerik bolluğu arasında videolarınızı öne çıkarabilirsiniz.

 

 

Facebook’ta nasıl influencer olunur?

 

Statista’ya göre Facebook, aylık 1.94 milyar aktif kullanıcıyla hala en popüler sosyal medya kanalı. Bu veri hedef kitlenizi bulabilme olasılığınızın çok yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca etkileşim oranının çok yüksek olması bu platformu influencer pazarlama için ideal hale getiriyor. Instagram gibi burada da adımlar gayet basit. Üstelik Facebook gruplar, sayfalar, çoklu ortamlar ve yazılı gönderilerle paylaşım açısından daha fazla seçenek sunuyor.

 

 

Özgün bir şey yapın

 

 

lisa-koshy-instagram-post

Facebook influencer’ı olmak da diğer sosyal medya kanallarında influencer olmaya benziyor bu yüzden ilgi alanınızı seçmeniz şart. Seçtiğiniz alanda en azından temel düzeyde bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Zamanla uzmanlaşabilmeniz de mümkün. Ama sosyal medya kullanan sıradan insanlardan farkınız olsun.

 

Facebook, kullanıcılarının takipçileriyle gönderiler, fotoğraflar, videolar, canlı yayınlar ve hikayeler gibi çeşitli içerik türleriyle etkileşim kurabilmelerini sağlar. Bunların arasında en çok etkileşim alanlar şüphesiz videolar ve canlı yayınlar. Bu yüzden hangi alana odaklanırsanız odaklanın, paylaşım yapmak için pek çok yolunuz var. Yaratıcılığınızı konuşturmakta da özgürsünüz.

 

 

İçerik stratejinizi belirleyin

 

Rastgele gönderiler oluşturmamaya çalışın, önünüzdeki üç ay için gönderilerinizi planlamanız gerekiyor. Oluşturacağınız içeriklerde kullanacağınız konuların listesini yapın. Böylece tutarlılığı da sağlamış olursunuz. Size en uygun içeriklerin hangileri olduğunu, ne sıklıkla ve hangi zamanlarda paylaşım yapacağınızı belirleyin. Kaliteli içerikler oluşturmaya özen gösterin. Çünkü kaliteli ve etkileşim alan içerikler işiniz için bir yatırımdır. İçeriğinizi dağıtarak daha geniş bir kitleye ulaşabileceğiniz gruplara katılın.

 

 

Daha büyük influencer’larla işbirliği yapın

 

Influencer olmak için zamanınızın çoğunu içerik oluşturarak geçireceksiniz ama ya içerikleriniz hedef kitlenize ulaşmazsa? İçerik oluşturmak işin %20’siyse, tanıtım yapmak %80’idir. Daha büyük influencer’larla çalışarak içeriğinizin görünürlüğünü arttırmayı garantilersiniz. Bu aynı zamanda takipçilerinizi arttırmanın da en hızlı yoludur. Genel olarak influencer’larla işbirliği yapmak ve takipçilerle etkileşim kurmak daha samimi görünmenizi sağlar. Zaten başlarda çok takipçiniz olmayacağı için yorumlara cevap vermeniz daha kolay olacaktır.

 

 

TikTok’ta nasıl influencer olunur?

 

Bu uygulamayı bilmiyor olabilirsiniz ama şu anda en popüler uygulamalar arasında olduğu bir gerçek. TikTok’ta genellikle 2 dakikalık kısa gönderiler var. Arka planda çeşitli müzikler çalar. Sitede çoğunlukla güldürücü içerikler paylaşılır. TikTok’un 500 milyondan fazla kullanıcı olduğu tahmin ediliyor. Bu da Twitter ve Pinterest’ten daha geniş bir ağ demek.  Öte yandan uygulama Snapchat, Vine ve Twitch’in özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Anasayfanıza düşen komik içeriklerin geldiği yer burası.

 

 

Özgün içerik

 

 

TikTok’ta yemek videolarından makyaj videolarına kadar pek çok içerik üreten insanlar var. Peki yüzlerce, binlerce takipçili influencer’lar arasından nasıl sıyrılabilirsiniz? Çözüm, kendi içeriklerinizi oluşturmak. Daha fazla zaman ve yaratıcılık gerektirse de özgün ve diğerlerinden farklı içerikler üretin.

 

 

Meydan okumalara katılın

 

Meydan okumalar insanları bir araya getirir. Genellikle müzik akış menüsündeki şarkılarla ilişkilendirilirler. Son zamanlarda Google, #HeyGoogleHelp hashtag’iyle bir meydan okuma yürütüyor. Sponsorlu meydan okumalara rastlayabilirsiniz ama bu meydan okumaların çoğunu kullanıcılar ya da bizzat TikTok oluşturur. Meydan okumalar takipçilerin dikkatini çabucak çeker. Bu sebeple takipçilerinizi arttırmanın basit bir yoludur.

 

Son olarak,

Yukarıda belirtilen maddeleri özetlemek gerekirse, her zaman özgün ve kaliteli içerik üreterek, takipçilerinizle ve markalarla etkileşim kurarak değer kazanmaya özen gösterin. Markalarla işbirliğine açık olun ancak bireyselliğinizi de kaybetmeyin. Bir sosyal medya platformunda influencer olmak için önceden plan ve strateji belirlemeniz gerekiyor. Keepface sayesinde influencer olmak artık bir adım uzağınızda. Kolayca kaydolun, bırakın markalar sizi bulsun!

 

 

Read More